Як ходити до церкви?

Як ходити до церкви?

Всі ми потребуємо любові і втіхою, особливо, коли на душі у нас дуже вже погано. І багато хто з нас намагаються знайти розраду в Бога, йдучи до храму. Але, на жаль, не всіх нас свого часу навчили, як ходити в церкву, що робити там, як говорити, що надягати і так далі. Тому нам так страшно. Але що ж робити?

Незнання правил поведінки в церкві не повинно зупиняти тих, хто прагне до Бога. Щоб ваше відвідування церкви пройшло вдало, потрібно до нього підготуватися, вивчивши правила поведінки в ній. Отже, приступимо?

як підготуватися

Сподіваюся, що ви знаєте, в яку церкву ходити, і якщо ваша церква православна, то спробуємо розібратися, в правилах її відвідування.

Перш, ніж йти до церкви потрібно підготуватися і вирішити, що надіти.

Жінки повинні відвідувати церкву в скромній одязі, бажано без яскравого макіяжу. Глибоке декольте, відкриті руки і коліна також не допускаються. На голові має бути хустку.



Чи потрібно ходити до церкви обов`язково в спідниці або можна і в брюках? Що стосується штанів, то їх краще не надягати, хоча сьогодні в багатьох храмах пропонуються спеціальні накидки, типу великого і широкого фартуха, які ви можете обв`язати навколо талії.

Чоловіки не повинні ходити до церкви в шортах і майках, також перед входом до церкви необхідно знімати головний убір.

Як вести себе в храмі

Перш за все, ви повинні весь час пам`ятати, що церква - це дім Божий, і приходячи в цей будинок, ви повинні вести себе шанобливо:

  1. Перед тим, як увійти, обов`язково потрібно перехреститися три рази.
  2. Зайшовши в храм, ви повинні себе вести тихо, не можна говорити по телефону, приймати їжу, сміятися і розглядати парафіян, стояти спиною до вівтаря. Діти теж повинні вести себе тихо і спокійно, поясніть їм правила поведінки заздалегідь.
  3. Не вітається, якщо ви прийшли під час служби наспіх поставити свічку, розштовхуючи тих, хто молиться, і швиденько піти. Якщо вам необхідно поставити свічку, дочекайтеся закінчення служби або прийдіть раніше, до її початку.
  4. Як хреститися, де ставити свічки, і так далі, ви можете знайти в цій статті: "Як вести себе в церкві?"

Кому можна і не можна відвідувати храм



Існує думка, що деяким категоріям людей не рекомендується відвідувати церкву. Давайте розберемося, чи так це насправді.

  1. Часто вагітні жінки задають питання, чи можна їм відвідувати храм Божий?. Відповідь тут тільки один: можна, і навіть потрібно. Коли майбутня мама відвідує храм, то її тривоги і переживання з приводу її стану сходять нанівець, вона отримує благословення, завдяки чому її вагітність дозволяється вдало. Тому вагітним не варто побоюватися з приводу того, що їй будуть не раді в церкві.
  2. Багато хто чув, що жінки не повинні ходити до церкви під час менструації. Ходити до церкви, а тим більше приймати Святе Причастя, під час менструації священики вважають небажаним. Детальніше про це ви можете прочитати на цьому тут: "Чи можна ходити до церкви під час місячних?"
  3. Часто задаються питання, можна ходити в церкву нехрещеним чи ні? Відомо, що вперше всі ми заходимо в храм нехрещеними, тому церква не заперечує проти того, що нехрещений людина прийшла до них. Може бути, він встав на шлях до Бога. Не можна просити його вийти з церкви людини, і говорити, йому, навіщо ходити до церкви, якщо він не хрестився. Навпаки, нехрещений людині варто допомогти прийти до Бога, а ті гнати його від нього.

Інше питання, чи можна йому брати участь в церковних обрядах і таїнствах? Ви можете самі молитися за нехрещених, приватна молитва за таких людей не заборонена, але не можете подати записку на обідню або літургію, ні за живого нехрещених людини, ні за померлого.

Також нехрещений не може ні причащатися, ні вінчатися, ні сповідатися.

Як часто потрібно відвідувати церкву

Люди, які прагнуть до Бога і хочуть відвідувати храм Божий, часто цікавляться, а як часто ходити до церкви? Точну відповідь ви навряд чи знайдете, адже церква - це те місце, куди ви йдете по велінню душі, а не по повинності або обов`язки. Часто віруючі ходять до церкви у вихідні дні, так як можливість поспілкуватися з Богом для них необхідна постійно. Також до церкви ходять по великих церковних свят.

Ви можете ходити на сповідь і причастя для того, щоб очистити свою душу, так часто, як самі вважаєте за потрібне. Тут немає точних рекомендацій, слухайте своє серце, свого духовного наставника, і вибирайте, коли і як часто вам варто відвідувати храм.

Не бійтеся йти в храм

Вирішуючи для себе питання, як правильно ходити до церкви, ви повинні знати, що церква це не сувора і вороже до вас налаштована організація, де за неправильну поведінку, вам буде відмовлено у відвідуванні.

Це, перш за все, місце, де ви повинні знайти спокій і віру, очиститися від гріхів і знайти кохання і щастя. І в храмі вам завжди будуть раді, а якщо ви щось зробить не так, то вам підкажуть і поправлять, не варто цього боятися. І якщо вас долають якісь питання, відповіді на які ви ніяк не можете відшукати, то тут вам обов`язково допоможуть.



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 129