Чи можна ходити до церкви під час місячних?

Чи можна ходити до церкви під час місячних?

Вічна тема, з якою постійно стикаються священики, чи можна ходити в церкву під час місячних. Напевно, кожна віруюча православна молода жінка задавалася таким питанням, оскільки не знала, де криються коріння заборони входження в храм під час місячних.

Місячні з точки зору Старого Завіту

Як каже священик Костянтин Пархоменко, для вирішення проблеми, чи можна ходити в церкву під час місячних, необхідно звернутися до Старого Заповіту, в якому існують деякі приписи з приводу чистоти і нечистоти тіла людини. Що вважається нечистою по Старого Заповіту? Окремі хвороби людини, його мертве тіло і як раз виділення з статевих органів жінок і чоловіків. На перший погляд все просто і ясно, але насправді біблійні приписи складніше і набагато глибше, ніж може здатися спочатку.

Виходить, що по Старому Завіту, коли людина не є чистим, йому слід тактовно бути осторонь від Бога. В цілому нечистота тісно пов`язана з темою смерті, а хвороби, кровотеча явно нагадують про смертність людей. Перейдемо до сторінок Нового Завіту, де Спаситель дану тему кардинально переосмислює. Христос є втіленням Життя, і кожен, хто з Господом, якщо і помре, то оживе. А з цим пропадає і сенс будь-якої іншої нечистоти.

Місячні: Новий Завіт



Згадайте, згідно з Євангелієм, в той час як кровоточива жінка доторкнулась до краю одежі Спасителя заради одужання, не було докору від Господа, його слова: "Віра твоя спасла тебе". Слова апостола Павла говорили: "Кожне бо Боже твориво добре, і ніщо не негідне, що приймаємо з подякою, воно бо освячується Божим Словом і молитвою" (1 Тим. 4, 4). В першу чергу тут йдеться про нечистоту в їжі, тобто немає продуктів, створених Богом, які були б нечисті. Про місячному кровотечі сказано не було, але виходячи з логіки проповіді апостола Павла, місячні є природними процесами організму, а значить, це не гідне осуду і не може відлучити людину від Господа і його благодаті.



Можливо, знайомий нам з вами заборона на те, що ходити до церкви під час місячних не можна, виходить з традицій перших століть, коли деякі їх дотримувалися, спираючись на богословські переконання Старого Завіту або просто "про всяк випадок", як то кажуть. Інші ж заходили в храм під час місячних, щотижня, під загрозою смерті, причащалися і служили Літургію. Ніхто не відлучав їх від цього, нічого про це не згадано в древніх церковних пам`ятниках.

Місячні і церква: висновок

Виходить, що жінці можна ходити до церкви під час місячних, адже як шлюб, народження дітей, так і місячне природне очищення організму не бридко перед Господом. Таке очищення, як і самої людини, створив Бог. А то, що створено Спасителем, свято і чисто. Підтвердженням цього будуть слова св. Григорія Двоєслова (VI століття), який пише, що не треба забороняти жінці ходити до церкви під час місячних, так як вона не винна в тому, що дано їй природою проти власної волі. Він також звертається до моменту, що жінці з кровотечею Господь дозволив доторкнутися рятівної одягу його і зцілитися.

Що стосується Причастя Святих Тайн Христових, то і тут не можна перешкоджати жінці в дні менструації. Якщо відмова її буде з великого поваги, звичайно, це заслуговує на похвалу. Але якщо вона причаститися в критичні дні, то гріхом назвати це не можна і відлучати від цього також не слід, як пише священик Костянтин Пархоменко. А в 18 столітті преподобний Никодим Святогорець називає причину нечистоти місячних: вона полягає у забороні для чоловіків займатися сексом в ці дні з жінками в основному через турботу про потомство.

Отже, в наш час одні священики, поважаючи минулі заборони, не рекомендують жінкам ходити до церкви і причащатися під час місячних, інші ж вважають ці традиції історичним непорозумінням і заборон не покладають. А що ж стосується вагітності? Дізнайтеся, чи можна вагітним ходити до церкви, чи ні.



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 189