Як підготуватися до сповіді?

Як підготуватися до сповіді?

Сповідь - це покаяння перед Богом у своїх гріхах через посередника в особі священика. Будучи абсолютно добровільним, таїнство має відбуватися тільки від щирого бажання того, хто збирається сповідатися, стати чистіше, краще. Оскільки покаяння - не найпростіше завдання, до нього потрібно заздалегідь підготуватися. Про те, як це зробити, ми розповімо далі.

Усвідомлення своїх гріхів

Якщо ви зважилися на сповідь або поки просто замислюєтеся про неї, ви усвідомлюєте, що щось в вас, у вашому житті суперечить поняттям добра, чистоти, йде врозріз з волею Бога. А тому зрозуміти, які з ваших думок і слів, вчинків є злими, негідними, гріховними, в першу чергу допоможе ваша власна совість.



Причому можна виділяти гріхи проти Бога і конкретно проти ближнього свого.

Гріхи проти Бога

  • Атеїзм, так само як і віра в духовні сили, які не відносяться до християнства.
  • Номінальна віра - коли людина визнає існування Бога, але при цьому веде себе, як невіруючий, відмовляючись слідувати його заповідям.
  • Використання магії - як власними силами, так і шляхом звернення за допомогою до ворожок, ворожок, екстрасенсів та ін.
  • Створено кумира як більш значущої цінності, ніж Бог. Наприклад, коли спрага кар`єрного просування стає важливіше заповідей Бога, тобто коли людина свідомо йде на гріховні вчинки заради досягнення заповітної мети.

Гріхи проти людини

  • Заздрість (смуток з приводу благополуччя, щастя, здоров`я і т. Д., Які є у ближнього).
  • Нехтування людьми (з`являється внаслідок гордині - одного з 7 смертних гріхів), відмова проявляти увагу до потреб інших людей.
  • Перелюб, блуд. Зокрема, церква засуджує цивільний шлюб.
  • Наклеп, плітки, брехня в будь-якому її прояві.
  • Засудження і обговорення інших людей, їх життя, вчинків.
  • Аборт. Причому просити про прощення гріха потрібно навіть в тому випадку, якщо дана процедура була зроблена за медичними показаннями.

Зрозуміло, обидва цих списку на ділі значно довше. Однак перерахувати всі можливі гріховні вчинки просто неможливо - це зайняло б дуже багато місця. А тому необхідно лише дотримуватися в цьому питанні своїм внутрішнім відчуттям. Також спирайтеся на Божі заповіді, н а список смертних гріхів.

Як вести себе перед сповіддю і на ній



Дане таїнство ні в якому разі не повинно носити формальний характер, а тому заздалегідь складати списки своїх гріхів не потрібно. Але разом з тим не заважає продумати, про що саме ви хочете розповісти священику.

Пам`ятайте, що:

  • Говорити потрібно тільки про свої гріхи. Не потрібно розповідати про своїх знайомих, родичів та інше. Акцентуйте увагу на собі, своїх почуттях, свого життя, справах. Причому щоб отримати прощення, потрібно щиро каятися в скоєнні гріхів і давати обіцянку більше не повторювати помилок.
  • Виправдовувати свої слова, вчинки, думки якимись життєвими ситуаціями, хворобою, збігом обставин не можна.
  • Потрібно відзначати тільки істотні речі, які гнітять вас в даний момент. Для кожної людини це буде щось своє.
  • Не потрібно намагатися використовувати правильні церковні слова. Говоріть так, як ви вмієте і можете, простою мовою.
  • Не потрібно боятися осуду, критики священика. По-перше, це не до вподоби вже згаданим заповідям. А по-друге, важливим в сповіді є усвідомлення і визнання своїх гріхів, ваш сором, бажання змінитися в кращу сторону. А це вже похвально.
  • Не варто соромитися священика. Адже ви приходите до лікаря з відвертими розмовами про ваші хвороби? Вважайте, що священик - це теж лікар, тільки лікує він не тіло, а душу.

Крім того, думаючи, як підготуватися до сповіді, ви повинні будете зробити перші кроки назустріч новому «Я» - більш світлого, одухотвореного. Для цього потрібно:

  • Від щирого серця постаратися пробачити всіх, на кого ви ображені, злі. Адже Господь говорив: «Прощайте, і будете прощені». А тому щоб отримати відпущення гріхів, вам потрібно відпустити їх всіх своїм знайомим людям. Йти до церкви потрібно з позбавленої негативних почуттів душею.
  • Почати змінюватися ще до сповіді. Це може проявлятися в зміні поведінки, створення добрих справ для інших, покаяння в скоєнні поганого перед ближнім і ін. Тільки ваші реальні справи покажуть, наскільки чисті і щирі ваші помисли. Йти на сповідь заради того, щоб отримати прощення, і далі знову жити колишнім життям - теж гріх.
  • Витримати невеликий пост перед таїнством.

Також для вас ми підготували інші статті на схожу тематику:



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 166