Що таке іслам?

Що таке Іслам?

Іслам - одна із світових монотеїстичних релігій, що виникла в 7 столітті нашої ери. Саме слово «Іслам» перекладається з арабського як «підпорядкування себе Богові». Є авраамической релігією-одкровенням, в деякій мірі базується на Іудаїзмі і Християнстві, але протиставляє себе цим релігіям, як прийшла їм на заміну. Святим письмом Ісламу є Коран, передане людям пророком Мухамедом, вчення Аллаха. Людей, які сповідують Іслам, називають Мусульманами.

Основні принципи Ісламу

Основою Ісламу є віра в Аллаха - єдиного і єдиного Бога, творця всього сущого. Коран в свою чергу є прямим викладом слів Аллаха, переданим Мухаммеду, тобто є безпосереднім викладом волі Аллаха. Давайте докладніше розглянемо, що таке Іслам.

п`ять стовпів



Фундаментом Ісламу є «П`ять стовпів», до яких зводиться основа мусульманської релігії:

  • Шахада - беззастережне прийняття ісламу і дотримання принципу повного єдинобожжя, зводиться до символу віри, що свідчить: «Немає бога крім Аллаха і Мухаммед пророк Його». Це означає, що існує один єдиний Бог (Аллах) і Мухаммед є його посланником.
  • Намаз - щоденна обов`язкова молитва, що проводиться в строго певний час і в строго визначеної формі.
  • Закят - це форма передачі коштів на користь бідним і знедоленим, а також на поширення Ісламу в світі. Розмір пожертвування строго регламентований, незаможні і ті, хто перебуває в скрутному становищі, від нього звільняються.
  • Саум - це форма поклоніння Аллаху за допомогою посту, проведеного в місяць Рамадан. Цей пост наказує особливо ретельне утримання від гріхів, в тому числі неприйняття напоїв і їжі в денний час і утримання від сексуальної близькості.
  • Хадж - це вчинення священного паломництва в Мекку, скоєного хоча б один раз кожним правовірним мусульманином. Причиною не зробити Хадж може бути тільки фізичний стан, що не дозволяє здійснити паломництво або вкрай скованное фінансовий стан.

Спосіб життя мусульманина

Аллахом дані суворі закони і розпорядження, обов`язкові до вчинення в життя. Це багато в чому визначає життя будь-якого мусульманина:

  • Кожна людина, що сповідує Іслам, зобов`язаний дотримуватися численні норми, такі, як: правдивість і щирість, підтримку фізичної і моральної сили, доброзичливе ставлення до оточуючих, дотримання гідності та самоповаги, скромність, ввічливість, терпіння і вміння прощати, а так само відразу до зла і гріхів і багато інших.
  • Крім цього, кожна людина повинна займатися саморозвитком і культивувати свої благі якості і очищати себе від скверни.
  • Існують приписи, обов`язкові до дотримання, які регламентують соціальні взаємини всередині групи.
  • Сім`я - це основа суспільства і будь-які відносини між чоловіками і жінками благопристойні тільки після шлюбу.
  • Крім поняття правовірного мусульманина в Ісламі згадуються іудеї і християни, як «Люди писання», які не є язичниками і які можуть вільно жити поруч з Мусульманами і сповідувати свої релігії.

Іслам в світі

На сьогоднішній день ісламська громада (умма) налічує близько п`ятої частини населення світу. Іслам сповідається в 120 країнах, понад чверть з яких називають іслам своєї державною релігією.

Вам також може бути цікавий розділ Іслам, в якому ви знайдете багато інформації відносної цієї релігії.



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 108