Як правильно молитися?

Як правильно молитися?

Молитва - це щира розмова людини зі Святим. Будь-яка молитва має на увазі прохання людини про допомогу. Але як правильно молитися, щоб Ваше прохання дійшла до Святого і щоб він її виконав? Молитва лише тоді буде почута, коли:

  • вона сказана з щирим почуттям, без облуди;
  • людина зосереджена на своїй молитві, не відволікається на сторонні думки і розмови;
  • людина думає про Святого, якому молиться, думає про те, за кого молиться і думає про те, що він просить. Ці та тільки ці думки повинні заповнювати голову під час молитви;
  • молитва звучить пристрасно, з почуттями, з бажанням бути почутим. Молитва, прочитаними наспіх просто як текст, не задовольнить Святого, можливо, навіть розсердить. Монотонне читання молитви з думкою про те, що «аби прочитати» не принесе абсолютно ніякої користі;
  • молитва промовляється вголос або пошепки;
  • молитва просить про духовну допомогу собі або іншим. Прохання про високий матеріальний достаток або про що-небудь, що приносить шкоду іншій людині, не будуть почуті і прийняті. Така молитва часто обертається проти самої людини;
  • молитва передбачає, що перед проханнями людина приносить вибачення за свої гріхи;
  • людина вслухається в свої слова, намагається зрозуміти і обдумати їх зміст, розмірковує про значення і важливість сказаних в молитві слів;
  • молитва промовляється неодноразово, протягом довгого часу (іноді на це йдуть роки). Якщо Ви не отримуєте бажаного, ні в якому разі не втрачайте віру, а продовжуйте молитися, і тоді Бог вас винагородить за терпіння і надію.

Молитви в церкві і молитви вдома розрізняються. Як правильно молитися вдома?



Домашні молитви читаються вранці, перед сном, до і після прийому їжі. Для того, щоб читати правильні молитви в різні моменти, придбайте молитовники з ранковими і вечірніми молитвами. У цих книгах Ви знайдете обов`язкові і пронумеровані молитви. Перші читаються все повністю, пронумеровані - частково, за бажанням того, хто молиться. Починайте з обов`язкових молитов, потім переходите до тих, що пронумеровані, прочитайте кілька з них. Завершувати моління також слід читанням обов`язкових молитов. Перед причастям необхідно читати всі молитви. На читання молитов йде приблизно 20 хвилин. Перед їжею читайте «Отче наш», після прийому їжі - спеціальну молитву після їжі. Перед сном читайте молитви з вечірнього молитовника. Якщо вдома є ікони, моліться перед ними. Не забувайте спочатку попросити пробачення своїх гріхів і лише потім приступайте до прохань. Не забувайте кланятися святим і дякувати їм за допомогу.

А як правильно молитися в церкві? Молитва в церкві має набагато більшою силою, ніж молитва вдома, бо церква або храм - це дім Божий, який якраз створений для людських молитов. Тут Ваша віра і Ваші молитви з`єднуються з вірою і молитвами інших людей, що робить їх міцніше, духовнішим і чистіше. Тому молитися в церкві або в храмі ефективніше. Можна прийти помолитися в будь-який час, поки відкрита церква, а можна і під час служби. Коли приходите в храм, необхідно тричі перехреститися, причому зробити це не поспішаючи і правильно. Люди моляться двома або трьома перстами (в залежності від своїх переконань), складеними докупи. Спочатку стосуються чола, потім живота, далі переходять до правого плеча і завершують лівим плечем. Важливо стосуватися саме всіх цих частин тіла, а не малювати хрест у себе на грудях, як це роблять багато. Також неприйнятно хрещення в повітрі, коли Ви не торкаєтеся тіла. І те, і інше ображає Святий Дух і радує бісів. Якщо збираєтеся на службу, прийдіть заздалегідь. Напишіть будинку записку, яку передасте священика. Там коротко викладіть свої прохання (наприклад, за здоров`я Андрія і Анастасії). У храмі віддайте записку священику, щоб він помолився за Вашим бажанням. Самі перед службою можете поставити свічку перед святим за кого-то (якщо ставите за живих, то можна вибрати будь-яку ікону, якщо за мертвих (так зване «за упокій душі»), то ставити свічку треба у Розп`яття). Коли ставите свічку, потрібно перехреститися і закликати Святих. Перш ніж помолитися біля ікони якогось Святого, зверніться до ікони Бога за прощенням гріхів. Краща молитва в храмі - «Господи помилуй». Після цього можете звернутися до ікони будь-якого іншого святого. Кожен святий відповідає за різні прохання. Хтось - за здоров`я, хтось - за любов, хтось за зцілення хвороб. Подумайте про те, що хочете отримати, дізнайтеся, до якого святому краще звернутися з подібним проханням. Також можна знайти збірники молитов, в яких зібрані молитви для звернення до Святих. Ви можете знайти потрібну і прочитати її перед іконою, а можете і звернутися з проханням своїми словами. Головне, щоб вони були чистими і щирими. Далі Ви берете участь у службі. Стійте в храмі разом з іншими парафіянами, слухайте піснеспіви і молитви священика. Повторюйте їх. Ставайте на коліна, коли цього потрібно. Чи не відволікайтеся під час служби. Якщо Вам погано чути слова або пісні, тихо читайте «Отче наш».



Найголовніші молитви звернені до Бога. Як правильно молитися Богу? Бог - головний захисник і покровитель людини, а тому готовий пробачити грішника і допомогти в скрутну хвилину. Молитви до Бога повинні починатися з прохання про прощення своїх гріхів. Необхідно славити честь Всевишнього, дякувати Йому за подароване життя і всіляко поклоніння перед Його величчю. Людина повинна визнати себе рабом Божим. Після всього цього можна просити про щось своє. Молитва повинна закінчуватися хрещенням. Ви можете знайти готові молитви і читати їх.

Одна з найвідоміших святих - Матрона. Як правильно молитися Матрони? Для звернення до цієї Святої також написано кілька молитов, які можна прочитати. Перед зверненням до Матрони потрібно попросити про помилування і прощення своєї грішної душі. Потім можна звертатися з проханнями про допомогу. Матрона - мудра Свята, допоможе в різних життєвих ситуаціях. До неї звертаються з будь-якого тяжкого питання. Вона допомагає зцілитися від хвороб і залежностей, позбавляє від гріховних помислів, зберігає Віру, Надію, Любов.

Важливо не тільки молитися, але й бути віруючою людиною з чистим серцем. Молитися треба якомога частіше, але перш ніж почати вести праведне життя, потрібно позбутися від гріхів і звільнити місце для чистої і світлої енергії. Для цього люди сповідаються, дотримуються фізичні і духовні посади. Перед початком молитов потрібно хоча б 9 днів вести фізичний і духовний піст. Фізичний, наприклад, полягає у відмові від м`яса чи солодкого, а духовний - у відмові від критики, заздрості, злоби і ін. Види постів є різні, при бажанні Ви легко зможете дізнатися про них докладніше.



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 152