Які є ікони в храмі?

Які є ікони в храмі?

Слово «ікона» в перекладі з грецького означає «образ». Священні зображення Господа, Матері Божої, ангелів, святих ми називаємо іконами. Існує дуже багато різних ікон, докладніше про них ви можете почитати в статті Які є ікони. А в цій статті ми розповімо про те, які ікони можна побачити в храмі.

іконостас

Зараз ми поговоримо про церковному іконостасі. Варто зауважити, що він є обов`язковим і найважливішим елементом кожного храму. Іконостас повністю складається з ікон, розташованих строго ярусами, деякі з них обов`язкові, інші - ні. Число ярусів в кожному храмі своє, але не повинно бути менше трьох.

Обов`язкові і необов`язкові ікони

Отже, розповімо про рядах іконостасу та обов`язкових зображеннях ликів Господа і святих. У 15-19 вв. сформувався порядок високого іконостасу. Зараз ми поговоримо про нього детальніше.



Російський іконостас має 5 рядів: місцевий, деісусний, святковий, праотеческий.

Також у російського іконостасу є 3 двері: центральні, царські - на них зображений сам Господь, на північних і південних зображені архангели Гавриїл і Михайло.

Розповімо детальніше про рядах іконостасу.

  1. У місцевому ряду обов`язково повинна бути ікона Спасителя праворуч від царських воріт, а образ Божої Матері з немовлям - зліва. Над Царськими вратами повинна бути ікона Тайної Вечері. У цьому ряду можуть так само бути присутнім іменні ікони та ікони, присвячені поточним свята.
  2. Деісусний чин - найважливіший. По середині знаходиться ікона або Спас на престолі. На ній зображені святі, що моляться Христу і сам Христос. Образ Іоанна Предтечі знаходиться праворуч, потім архангел Гавриїл і апостол Павло, а зліва - ікона Божої Матері, за нею архангел Михаїл і апостол Петро. Великі іконостаси доповнюються різними зображеннями святих, або 12 апостолів.
  3. Святковий ряд складається з ікон двунадесятих свят і образів Великодньої і Страсної тижнів. Обов`язкові ікони - Розп`яття і Воскресіння Христа. У деяких, але не у всіх храмах, цей ряд включає ікони страстей Христових, Запевнення Фоми, Різдво Богоматері і Введення в Храм, зішестя Духа Святого, Богоявлення.
  4. Пророчий ряд. Тут завжди зображені Царі Давид і Соломон, пророк Ілля. У центрі ряду ікона Богоматері Знамення. Також можуть бути зображені різні святі, їх кількість залежить від розміру іконостасу храму.
  5. Праотеческий ряд - це своєрідна галерея праотців. Цей ряд містить ікони предків Христа - від Адама, Єви і Авеля до самого Мойсея. У центрі ряду розташована ікона Отечество або Трійця Старозавітна, на вибір храму.

Іконостас обов`язково завершується хрестом або іконою Розп`яття. Іноді по сторонам від хреста можна побачити ікони, на яких зображена Богоматір і Іоанн Богослов.

унікальні ікони

У кожному храмі є своя храмова ікона, тобто на ній зображений той святий, на честь якого названий храм, наприклад, ікона Казанської Богоматері знаходиться в Казанському Соборі. А ікона Божої Матері "Милостива" є надбанням Зачатьевского монастиря.

Кожен православний повинен знати, до якої ікони потрібно звертатися при тій чи іншій прохання. Дізнатися цю інформацію можна, звернувшись до статті Який іконі про що молитися.



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 139