У чому допомагають ікони?

У чому допомагають ікони?
У чому допомагають ікони?

Православна культура немислима без ікон. Створювані з величезною любов`ю щиро віруючими художниками, вони стають ланкою між земним світом і Небесами. Про значення ікони в православ`ї, иконопочитании і про найбільш знакових православних іконах читайте в нашій статті.

Значення ікони в православ`ї

У розумінні православ`я ікона є провідником, вікном у світ Божественного.

На відміну від католицизму, схильного до максимальної реалістичності в зображенні святих, в християнстві переважає велика образність. У той час як просте обличчя розповість лише про психологію людини, про красу його душевного світу, лик стане відображенням тієї духовності, святості, релігійності, яку людина зберігала в собі. Саме тому в своїй роботі християнські іконописці відводять портретній схожості останнє місце, ставлячи замість нього на перший план мистецтво відображення т.зв. «Фаворського світла» (нетварне Божественне світло, яким засяяло обличчя Ісуса ікониХриста при Преображенні).



Перед тим як приступити до роботи над іконою, християнський художник ретельно готує себе, очищаючи душу молитвами і постом, аскетичним способом життя. Це допомагає йому наблизитися до Бога, відмовившись від усього мирського. Саме тому кожна християнська ікона несе в собі колосальний енергетичний, духовний заряд. А тому будь-яка така твір стає знаковим для християн.



Народжується такий термін як «іконошанування» - традиція православної культури, до якої дбайливе поводження з іконами, як з крупками священність, посланим Небесами через іконописців в земний світ. Також іконошанування передбачає поклоніння зображеним на іконам святим ликів. Причому єдину цінність має саме прототип, тобто святий лик, зображений на іконі, і випромінюється їм Фаворський світло. Ні сам матеріал, на якому написана ікона, ні її оформлення, ні що-небудь інше значення не мають.

Християни вірять, що навіть якщо ікона буде знищена фізичним способом, то зображений на ній святий лик залишиться нетлінним. Адже знищивши «вікно в Горній світ», ніхто і ніколи не зможе знищити той світ, який спадає з Небес. Звідси вираз: «Молитися перед іконою». Але не іконі.

У чому допомагають ікони? Віруюча людина може звернутися з проханням, подякою перед будь-іконою. Однак в залежності від того, чий лик зображений на ній, люди можуть йти зі своїми питаннями до конкретних ікон.

Значення основних ікон в християнстві

  • «Спас Вседержитель». Цей образ являє Христа як Небесного Царя. Ікона ставиться на чолі іконостасу. До неї звертаються з будь-якими труднощами, печалями, хворобами - Христос розповідає про все.
  • «Володимирська Богородиця». До цієї ікони часто звертаються з проханням про іконисвіті, про позбавлення від нашестя ворогів, про зміцнення віри, про збереження Росії як єдиного могутньої держави.
  • «Казанська Богородиця». Богородиця Казанська є покровителькою сім`ї, дітей. Нею благословляють молодят, її ставлять біля дитячих ліжечок. До неї звертаються з молитвою про благополучного сімейного життя, щастя, мир. Також перед іконою просять про зцілення сліпоти.
  • «Спас Нерукотворний». За переказами, важко хворий правитель Едесси, князь Авгарь, дізнався про добрі діяння і численних зцілення, які зробив Ісус Христос, і послав свого художника, щоб той намалював йому Христа. Однак художник не зміг відбити на папері священний лик, тому що від нього виходив дуже яскраве світло. Тоді Ісус вмився і витер пречистий лик рушником, на якому і відобразився його образ. Коли Авгарь торкнувся привезеного художником нерукотворного Образу, він зцілився. З тих пір перед Спасителем Нерукотворним моляться про зцілення недуг, позбавлення від грішних, тривожних думок, наставляння на шлях істинний.
  • «Микола Чудотворець». Цей святий є покровителем усіх, хто перебуває в дорозі (льотчиків, мандрівників, мореплавців і т. Д.), А також незаслужено скривджених і засуджених, жінок і дітей, жебраків, тварин.
  • «Ярославська Богородиця». Так само, як і Казанська Божа Матір, є покровителькою сім`ї, дітей.
  • «Богородиця Замилування». Ікона святої перебувала колись в келії преподобного Серафима Саровського. Перед іконою горіла лампада, єлеєм від якої Саровський помазував хворих, даруючи їм зцілення. Сьогодні перед цією іконою також моляться за здоров`я, зцілення від недуг.
  • «Богородиця Пом`якшення Злих Сердець». Ікона символізує ті душевні страждання, смуток, які довелося випробувати Пресвятій Діві Марії. Люди припадають помолитися перед іконою про пом`якшення серця, полегшенні душевних страждань, позбавлення від ворожості, агресивності, заздрості, набутті почуття милосердя до ближніх.
  • «Свята Матрона Московська». Матрона від народження була сліпою, але ікониобдарованої Богом внутрішнім духовним зором. З 17 років у неї відмовили ноги, а тому більшу частину життя вона була прикута до ліжка. Однак благословленная Всевишнім на добрі діяння, Матрона з ранніх років і до останніх своїх днів допомагала всім стражденним, які зверталися до неї зі своїми проблемами, хворобами, бідами, страхами. Перед її іконою моляться про зцілення, про допомогу в різних складних життєвих питаннях, виборі правильного життєвого шляху, позбавленні від згубних пристрастей.
  • «Богородиця Знамення». Також одна з найбільш шанованих і важливих ікон в християнстві. Найчастіше до Богородиці звертаються матері з проханням про допомогу, захист, зцілення своїх дітей.
  • «Богородиця Утамуй Мої Суму». Як і випливає з назви ікони, перед нею моляться про тілесне і духовне здоров`я, заспокоєнні думок, позбавлення від страхів.
  • "Ангел охоронець". Згідно з православною традицією, ангел-хранитель незмінно супроводжує людину протягом усього його життя, якщо той вірує в Бога, шанує його заповіді. Перед іконою можна просити про захист, одужання, допомоги в будь-яких важких питаннях.

Можливо, вас зацікавлять і інші матеріали нашого порталу на схожу тематику:



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 156