Як хрестити дитину?

Як хрестити дитину?

Таїнство хрещення немовляти - це не просто традиція, до нього потрібно ставитися дуже серйозно. Це духовне народження людини, яке, як і сама поява на світ, відбувається один раз. Прийнявши святе Хрещення, людина наближається до Бога, стає членом церкви (будинку Господнього) і може приймати участь в таїнствах (таких як сповідь, святе Причастя Животворящих Таїнств)

Віра в Єдиного Бога і в Ісуса Христа, сина Божого, є головною умовою для батьків і хрещених в хрещенні дитини. Так як правильно хрестити дитину потрібно з вірою в душі і знаннями Законів Божих, батькам і хресним слід більше спілкуватися зі священиками, читати духовну літературу, знати найважливіші молитви напам`ять і надалі навчати цьому дитину.

В якому віці хрестити дитину?

За традицією православної церкви хрестять не раніше, ніж через 40 днів після народження, але діток, які народжуються у важкому стані, хрестять прямо в пологовому будинку. Це залежить від бажання батьків. Звичайно, з хрещенням краще не затягувати. Нехрещених немовлят можна причащати, а ніж раніше і частіше причащатися (не тільки дітям, а й дорослим), тим міцніше буде віра в Господа і душа буде легше, радісніше і добрішим. До хрещення у дитини також немає захисника - Ангела-Хранителя, тому він дуже вразливий. До хрещення не рекомендується показувати немовляти незнайомим і стороннім, а щоб захистити його від злих сил, батькам слід регулярно молитися за дитинку Господу.

Багато людей цікавляться, як хрестити дитину, якщо батьки іншої віри або НЕ вінчані. Хрещення відбувається в будь-якому випадку однаково. Адже в той момент відбувається таїнство саме над немовлям, а не над його рідними.



Буває таке, що хрещення призначається на один і той же час декільком немовлятам, це нормально. Просто створюється невеликий дискомфорт, а якщо судити з боку «правильності», то нічого протиправного в цьому немає. Якщо вся сім`я нехрещена, то священик може охрестити відразу всю сім`ю. Для нього буде тільки радість, що всі вони прийшли до Господа.

Вибір імені при хрещенні

Існує думка, що називати дитину і хрестити потрібно різними іменами. Люди думають, що це вбереже його від «пристріту». Але в принципі, такого поняття немає для віруючих людей. Є нечиста сила, яка опановує нами в момент гніву або діяння чогось забороненого, будь-якого гріха, і вона на нас насилає напасті.

Якщо батьки вирішили дати ім`я дитині, якого немає в Святцях, то потрібно вибрати ім`я одного з Святих, яке співзвучне (ідентично) імені вашої дитини, або те, яке відноситься до дня хрещення.

вибір храму



Якщо ви вже багато років є прихожанами одного і того ж храму, то, природно, краще хрестити в ньому. Якщо неподалік від вас маленький храм і вам просто зручно туди ходити, а ви хочете хрестити дитину в соборі, то ви маєте на це повне право. Таїнство хрещення скрізь однаково. Хрестити можна і вдома, це відбувається в тих випадках, коли дитина серйозно хворий і немає можливості виїхати в храм.

В який день хрестять дитину?

Таїнство може здійснюватися в будь-який день тижня, незалежно від того, випадає він на пост чи ні. Орієнтуватися треба тільки по часу, попередньо домовившись зі священиком.

Хто може стати хрещеними?

Хрещеними батьками можуть бути і друзі, і ваші родичі, головне, щоб вони не були одружені або не планували подальшого спільного бедующего. Після того як вони стануть кумами, вони будуть в духовну спорідненість.

Все необхідне для святого хрещення

Для хрещення потрібно мати хрестинну сорочку, рушник і кілька свічок. Все це можна придбати в церковній лавці. За традицією, хрестик і іконку з ім`ям святого, в ім`я якого назвали дитину, дарують хресні батьки.

Чи можна бути присутнім при хрещенні дитини?

При здійсненні таїнства можуть бути присутніми всі небайдужі до цієї події, можна навіть записати відео, як хрестять дітей, щоб через багато років вже доросла дитина міг подивитися, як відбувалося над ним хрещення.

Святкування хрестин

На святі повинні царювати одухотворення, радість, адже це народження душі людської, від Бога даній. Можна накрити стіл (якщо хрестини відбувалися в пост, то потрібно враховувати тих гостей, хто постить, і приготувати пісну їжу), покликати рідних і близьких друзів, щоб відзначити цю подію. Пам`ятайте, що воно не повинно перерости в гріховне гуляння.



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 65